Onderhoud bestrating wordt vaak vergeten

Nu het najaar zijn intrede doet is het belangrijk extra aandacht aan het onderhoud van uw bestrating te besteden, vooral algenaanslag en afgevallen boombladeren kunnen voor ernstige vervuiling van uw bestrating zorgen. Door de steeds zachter wordende winters (weinig strenge vorstperiodes en minder sneeuwval) krijgen algen en schimmels volop de gelegenheid zich massaal uit te breiden. De gevolgen hiervan zijn een forse toename van groene aanslag en korstmossen op het straatwerk en vlonders. Groene aanslag op bestrating is een bron van ergernis, het staat onverzorgd en kan heel gevaarlijk zijn: de bestrating en vooral vlonders worden spekglad met alle mogelijke nare gevolgen van dien.

Door in het najaar de algenaanslag van de bestrating te verwijderen met een algenverwijderaar (geen hogedrukspuit gebruiken, dit is funest voor uw bestrating!) geniet men de hele winter van een keurig schone algenvrije bestrating rondom de woning. Een nog veel ergere vervuiling van de bestrating zijn de korstmossen, dit zijn schimmels die zich voeden met hoofdzakelijk algen en niet of nauwelijks meer van bestrating zijn te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om in deze periode regelmatig de afgevallen boombladeren van de bestrating te verwijderen, u voorkomt zo dat de vrijkomende bladsappen uit de bladeren vieze vlekken in de bestrating achterlaten welke later heel moeilijk te verwijderen zijn.

Strak en glad

In deze natte jaargetijde zie je vaak dat er na een regenbui grote en/of  kleine plassen op de oprit of het terras blijven staan, deze worden hoofdzakelijk veroorzaakt door plaatselijke verzakkingen als gevolg van een slechte ondergrond. De beste remedie is om het complete straatwerk er uit te halen, de ondergrond te verbeteren en op te hogen en de bestrating er weer strak en glad op aan te brengen. Werd er vroeger alleen in het voorjaar en in de zomer bestraat, tegenwoordig kan dat bijna het hele jaar rond mits er maar geen sneeuw ligt, het niet te nat is en er geen vorst in de grond zit. Het is nu eigenlijk de ideale tijd om deze werkzaamheden in de tuin aan te pakken: bijna alle planten en struiken zijn uitgebloeid en de bodemtemperatuur is optimaal voor het (ver)planten van bollen, bloemen en struiken. Door de bestrating rondom de woning grondig aan te pakken bent u begin 2017 weer helemaal klaar voor een nieuw tuinseizoen en kunt u vanaf het moment dat het voorjaarszonnetje zich laat zien voor 100% genieten van uw tuin!